Етапи Регламент Участници Справка 2012 (excel) Справка 2012 (pdf) Гласуване Заявка за акредитация Акредитирани медии
Спортисти №1 на България от 1958 досега Треньори №1 на България от 1984 досега Спортист на годината за 2011 г. Спортист на годината за 2010 г. Спортист на годината за 2009 г. Спортист на годината за 2008 г. Спортист на годината за 2007 г. Спортист на годината за 2006 г. Спортист на годината за 2005 г. Спортист на годината за 2004 г. Спортист на годината за 2003 г.
Награждаване 2012 година Награждаване 2011 година Награждаване 2010 година Награждаване 2009 година Награждаване 2008 година Награждаване 2007 година Награждаване 2006 година Награждаване 2003 година Награждаване 2002 година Награждаване 2001 година Награждаване 2000 година Награждаване 1999 година

Новини

19.12.2012

Патронът на церемонията Спортист на годината ще бъде министър-председателят Бойко Борисов

Официалната церемония за награждаване на спортист, спортист с увреждания, отбор и треньор на годината, организирана от Нове АД Холдинг, ще се проведе под патронажа на министър–председателя на Република България Бойко Борисов.

На 20 декември, в зала 1 на НДК, премиерът ще връчи почетните статуетки на челната тройка сред 10-те спортисти на годината, избрани от спортните жуналисти в България. Той ще награди и най-заслужилия треньор на годината според 29-то издание на анкетата на в. Труд.Министърът на физическото възпитание и спорта Свилен Нейков ще обяви и поздрави треньорите, класирани на второ и трето място.Кметът на Столицата Йорданка Фандъкова ще награди спортиста с увреждания на годината, а председателят на Българския Олимпийски комитет Стефка Костадинова ще връчи приза на състезателите и треньорите от отбора на годината.По традиция спечелилите спортисти и отбор ще получат уникални статуетки, дело на скулптура Милко Добрев. Тримата треньори получават картини на популярни художници.


Церемонията ще премине под мотото «Супергероите на нашето време». Темата ще бъде развита, както чрез декора в стил 40-те години, така и с визуалните ефекти, дрехите и аксесоарите на водещите Йордан Йовчев и Албена Денкова.Специално разработените аранжименти на хитови песни в изпълнение на Графа, Белослава, Орлин Павлов, Рут Колева, Сантиментъл Суингърс, ще бъдат съпроводени от уникална хореография, но не от балет, а от спортисти.


Основната линия на Супергероите в лицето на българските спортисти ще бъде допълнена и с останалата част от награждаващите. Спортистите на годината, от 10-то до 7 място, ще бъдат наградени от достойни българи - обикновени граждани, извършили супергеройски постъпки в полза на обществото.
Студентът по право Христо Кънчев е единственият, който скача в бурното море, за да помогне на давещите се три момичета и успява да спаси две от тях.
Никола Димитров намира разпръснати три милиона лева на релсите край гара Курило и ги предава на полицията. Десетгодишният Александър Йорданов намира чанта с повече от две хиляди лева, ключове и документи и ги връща. Стефан Стойчев се качва в горящ автобус, катастрофирал на магистрала Тракия, за да загаси пламъците и да помогне на оцелелите. Атанас Атанасов е един от първите, които влизат в ледените води на залятото от язовир Искър село Бисер. Заедно със съселяните му успяват да спасят повече от 60 човека.
Отец Иван от Нови Хан е белобрадият свещеник, който отвори вратите на храма за тези, с които животът не е бил добър - над 100 души - сираци, бездомници и изоставени.
Даниела Тодорова зарязва лъскавия офис и кариера, за да стане един от учителите на „Заедно в час” в село Горна Малина.


Счетоводителката Тихомира Методиева е доброволец в гасенето на пожара на Витоша. След потушаването на огнената стихия участва в гасенето на още 6 планински пожара.
Техните невероятни истории и видео визитки вече са публикувани в уеб сайта за церемонията – www.sportistnagodinata.bg и в официалната страница във Facebook – Спортист на годината на България.

Генералният спонсор на церемонията Еврофутбол за поредна година проведе паралелна анкета, която определи най-обичаният от публиката спортист на България. За да награди спортиста, който събра най-голяма подкрепа от участниците в анкетата на българския букмейкър, на сцената ще излезе един обещаващ спортист – състезателят по таекуондо, европейски шампион за 2012 Владимир Далаклиев.
Владимир е от Ботевград и е на 20 години. Той е един от 18-те млади атлети, които Еврофутбол подкрепи финансово с първо издание на социалната си програма „Спортни таланти”. Сред успехите му, само през тази година, освен европейската титла за младежи до 21 години от Атина, са и три първи места от международни турнири от най-високия клас „А“ в Германия, Сърбия и Хърватия и второ място на Откритото първенство на Белгия.
Тук е моментът да обявим, че следващата година Еврофутбол отново ще организира програма „Спортни таланти”, с която ще подкрепи атлети за участието им в състезания, за тренировъчния им процес и екипировка. Конкурсът за участие в програмата ще стартира в началото на 2013 година.

Продуцентът Нове АД Холдинг и изпълнителният продуцент – агенция 24-7, са си поставили амбициозната задача 55-то юбилейно издание на церемонията да развълнува и докосне всички зрители в залата и пред малкия екран и да се помни и обсъжда дълго.
Церемонията ще се излъчва пряко по БНТ, БНТ Свят и Дарик радио.

Facebook БНТ Дарик Гонг Труд