Етапи Регламент Участници Справка 2012 (excel) Справка 2012 (pdf) Гласуване Заявка за акредитация Акредитирани медии
Спортисти №1 на България от 1958 досега Треньори №1 на България от 1984 досега Спортист на годината за 2011 г. Спортист на годината за 2010 г. Спортист на годината за 2009 г. Спортист на годината за 2008 г. Спортист на годината за 2007 г. Спортист на годината за 2006 г. Спортист на годината за 2005 г. Спортист на годината за 2004 г. Спортист на годината за 2003 г.
Награждаване 2012 година Награждаване 2011 година Награждаване 2010 година Награждаване 2009 година Награждаване 2008 година Награждаване 2007 година Награждаване 2006 година Награждаване 2003 година Награждаване 2002 година Награждаване 2001 година Награждаване 2000 година Награждаване 1999 година

Новини

03.12.2012

Интервю на Борислав Петров за в. Труд: Спортистите ни заслужават нашето уважение


- Защо избрахте концепцията на церемонията тази година да бъде “Супергерои”?

- Идеята ни хрумна колкото спонтанно, толкова и логично на база на работата ни по отделните церемонии в предишните години.


- Годината обаче не бе успешна за българския спорт, особено олимпиадата, а вие охарактеризирате спортистите като супергерои...

- Нашите спортисти показаха на света, че българският дух, спортсменство и честна игра ще се усещат винаги на голямо състезание. Всички знаем в какви условия се подготвят те. Трябва да проявяваш наистина желязна воля, за да продължаваш така и да имаш смелостта да се изправиш на олимпиада или значим спортен форум срещу суперсили като САЩ, Русия или Китай например, и да се състезаваш. Не вярвам някой спортист да отива с категоричното съзнание, че ще загуби. Особено когато се е готвил усърдно достатъчно дълго време. В “Нове Холдинг” вярваме, че българските спортисти са съизмерими със супергерои и независимо от по-ниските от очакваното резултати, заслужават поне веднъж в годината някой да им засвидетелства по един наистина бляскав начин уважението и признанието, което заслужават. Да усетят любовта на публиката и с емоциите в залата да разберат колко са важни за много хора. Спортът е не само медали и награди, спортът е спечелени битки със самия себе си. Спортът е отговорност към всички, които вярват в силите на спортистите и които съпреживяват техните успехи и неуспехи. През изминалата година българските спортисти се бориха с воля и характер.


- Защо се спряхте за водещ на Йордан Йовчев?

- В духа на тазгодишната концепция за супергерои той е стопроцентово доказателство за съществуването им. Постигнал е рекорд, който в неговия спорт едва ли някога ще бъде покорен - участие на шест олимпиади. Дори за своите съперници отдавна е преминал границите на човешките възможности. Като личност със сигурност е един от най-вдъхновяващите образи на българския спорт, защото отдавна се е превърнал в символ на дух, дисциплина и саможертва.


- Как прие той новата си роля?

- С голям ентусиазъм. Още преди два месеца обсъдихме концепцията и неговото участие. За екипа ни е истинско удоволствие да работим заедно.


- Разкрийте някои тайни от шоуто?

- Ще заложим на оригинала - комикс и супергерои. Ще използваме такъв подход и във видео визитките, с които ще представим всеки номиниран спортист, треньор и отбор. Леко вдигам завесата за друга изненада - част от лицата, които ще връчват наградите, също ще бъдат истински супергерои, които трябва да са пример за цялото общество. Но не са спортисти и не са известни.


- Известна е обаче сцената - зала 1 на НДК. Там ще има ли изненади?

- Ще има стилизиран град, стилистиката в облеклата е богат и шикозен стил с множество аксесоари и бохемски привкус. Мъжете ще бъдат с черно-бели костюми с райета или карета, шапки с периферия, тиранти. Жените ще са с разкроени поли или рокли, чорапи с ръб, воалетки, обувки с дебел ток, пера, т.н. Този стил ще прелее и в музиката.


- И музикантите ли ще са “бохеми”?

- Мога да кажа, че изпълнителите са актуални български звезди - Владимир Ампов-Графа, Sentimental Swingers, Белослава, Рут Колева и Орлин Павлов. А гръбнакът на музикалния фон е “Брас асоциация Биг бенд” на Ангел Заберски-син. Аранжиментът на всички парчета е нов, в джаз и суинг стил, разработен от Графа, който е и музикален продуцент на церемонията. Вече втори месец се подготвят хитове, които са добре познати на всички, но с ново звучене. Начинът, по който са преработени, ще предизвика много емоционални моменти по време на изпълненията.


- Вероятно церемонията е скъпа - нужна ли е такава в сегашните условия?

- Категорично да. Винаги може да се организира скромна пресконференция, на която да се обявят победителите и да връчим статуетките. Церемонията е скъпа, защото е пищна и хубава. Тя е най-престижната вече цели 55 години. Наградата е една от най-желаните за всеки спортист сред редицата спортни призове, които се раздават в безброй други церемонии. От самото създаване концепцията е била замислена като празник, не само за награждаваните спортисти, но и за спорта в България като цяло. Това ни задължава като организатори да поддържаме висока класа на церемонията и чрез нея да покажем заслуженото уважение към състезателите. Не на последно място - колкото по-интересна е една церемония, толкова повече зрители приобщава към себе си и към постиженията и празника на награждаваните спортисти.


- А на организаторите какво ви струва като усилия и труд?

- Такава церемония се прави с много труд, но с отговорност и удоволствие. “Нове Холдинг” като продуцент се обръща през годините към различни водещи филмови къщи и компании за събитиен мениджмънт, които да влязат в ролята на изпълнителен продуцент и да подготвят телевизионната реализация и уникалния сценарий. За трета година ще работим с Калоян Лалев и неговата агенция “24-7”. Радвам се също, че имаме все по-устойчив интерес от спонсорите и партньорите, които ни подкрепят и чрез които имаме възможност да разработим наистина интересна концепция и бляскаво шоу. Тази година отново срещнахме стабилна опора в лицето на “Евробет”, Мтел и Столична община.


- Вероятно вече сте получили голяма част от вота на журналистите. Има ли изненадващи имена на спортисти?

- Зависи от гледната точка. За едни номинираните спортисти може да са очаквани, за други - не. За едни може подредбата в десетката да е изненада, а за други не... Всяка година подреждането предизвиква множество разнородни коментари, точно защото е най-значимото.


- Защо вече обявявате 15 имена на номинирани спортисти, а не 10, както бе доскоро?

- За да поддържаме интереса и напрежението

Facebook БНТ Дарик Гонг Труд